Verduurzaam je tuin

Privétuinen zijn een belangrijk onderdeel van ons Vlaamse landschap. Onze tuinen nemen naar schatting 12% van het grondoppervlak in - ter vergelijking, bossen nemen 10% in, en natuurgebieden 3%. Er zit dus veel potentieel in onze tuinen. Als we ze biodiverser en klimaatbestendig kunnen maken, kan dit een serieuze impact hebben op onze leefomgeving.

Elke tuin telt! Controleer daarom aan de hand van onze checklist hoe duurzaam jouw tuin is, en hoe goed hij is voorbereid op de gevolgen van de klimaatsverandering: 

  • Heb je veel planten in je tuin, of enkel tegels / gras / haag? 
  • Heb je veel inheemse planten in je tuin?
  • Heb je planten die bijen, vlinders, lieveheersbeestjes… aantrekken? 
  • Heb je een insectenhotel, vogelhuis… hangen? 
  • Heb je een regenton? 

Kon je nog niet zoveel zaken aanvinken? Ga dan aan de slag met deze tips: 

STAP 1: Onthard je tuin

Je tuin onttegelen is een goed idee, want met meer planten in de tuin maak je je tuin klimaatbestendig en biodivers. Onze zomers worden steeds warmer, en hoe meer tegels je hebt, hoe warmer het in je tuin zal zijn. Planten en bomen kunnen voor verkoeling zorgen, zowel in je tuin als in huis. En ook bij extreme regen zorgen bomen, planten en struiken ervoor dat het water beter in de grond kan trekken. Bovendien zullen de planten en bloemen insecten en vogels aantrekken, en zorg je zo voor meer biodiversiteit.

Maar hoe ga je te werk voor een groenere tuin?

STAP 2: De levende tuin

Vul je tuin met nuttige planten. Dat betekent vooral inheemse planten, en andere planten die bijen, vlinders, lieveheersbeestjes… (kortom nuttige bestuivers) aantrekken. 

STAP 3: Verwen insecten met een insectenhotel

Een insectenhotel geeft nuttige insecten een veilige plaats: onderdak, een plaats om eitjes te leggen, beschutting tegen natuurlijke vijanden, en een plek om te overwinteren. 

STAP 4: Water in de tuin

Onze zomers worden steeds droger, en om drinkwater te besparen is het sproeien van de tuin dan het eerste dat mensen laten. Maar je kan je tuin ook zonder drinkwater mooi groen houden. Door regenwater op te vangen in een regenwaterput of regenton, heb je langer een voorraad water ter beschikking om je tuin mee te onderhouden. Of waarom maak je geen kleine wadi?

Heb je geen (grote) tuin? Dan kan je nog steeds vergroenen met deze ingrepen: