Waarom een insectenhotel in je tuin een goed idee is

Met de bijen en andere bestuivende insecten gaat het niet goed. En dat is een slechte zaak. Bijen zijn namelijk verantwoordelijk voor de bestuiving van bijna 90% van de bloeiende plantensoorten in het wild en voor 75% van de belangrijkste gewassen. Als er geen bijen meer zijn, heeft dat grote gevolgen voor de beschikbaarheid van vele fruit-, groenten- en notensoorten. 

Zelfs in een kleine tuin kan jij het verschil maken voor deze kleine beestjes, door een insectenhotel omhoog te hangen. Een insectenhotel geeft nuttige insecten een veilige plaats: onderdak, een plaats om eitjes te leggen, beschutting tegen natuurlijke vijanden, een plek om te overwinteren. En je hebt er zelf ook baat bij:

  • Insecten helpen namelijk ongedierte in je tuin (zoals bladluizen, rupsen, vliegen…) te bestrijden
  • Heb je een moestuin, dan worden je gewassen zeker goed bestoven, waardoor je meer zal kunnen oogsten.

 Enkele tips om veel insecten te lokken: 

1. Verschillende soorten insectenhuisjes

In ons tuincentrum vind je verschillende soorten insectenhuisjes en hotels terug terug. Sommige zijn geschikt voor verschillende soorten insecten, zoals bijen, vlinders en lieveheersbeestjes, andere zijn dan weer specifiek gericht op 1 bepaalde insectensoort. Dit wordt altijd duidelijk aangegeven op het etiket of in het design van het insectenhuisje.

2. de juiste plaats in een goede omgeving

Als je bijen, vlinders en hommels wil aantrekken, zorg er dan voor dat er in de omgeving van het hotel voldoende bloeiende planten aanwezig zijn. Aan enkel wat tegels, gras en een haag hebben ze niet genoeg, en dan heeft het weinig zin om een insectenhotel omhoog te hangen.

Je hangt het insectenhotel best op een zonnige plek met de ingang naar het zuiden gericht, en beschermd tegen de regen. Eens geplaatst, laat je het insectenhotel best op dezelfde plaats hangen, ook in de winter. Je kan een insectenhotel het hele jaar door plaatsen.  

Bijenhotels hang je best minimaal een meter van de grond. 

3. geen onderhoud nodig

Het is niet nodig om je insectenhotel te reinigen. Je behandelt het ook best niet met kunststoffen zoals verf of olie, want dat zal de insecten afschrikken. 

vergeet de vogels niet

Naast insecten zijn ook vogels van nut in je tuin. Ze houden het aantal insecten in je tuin in balans, bestuiven planten en verspreiden zaden.