cactussen en vetplanten

Vetplanten en cactussen zijn qua onderhoud de gemakkelijkste kamerplanten. Dit komt omdat ze in de natuur op droge plaatsen groeien, waardoor ze grote hoeveelheden vocht kunnen opslaan en het nauwelijks verdampen. Het enige wat ze nodig hebben is licht, en af en toe wat water, mest, en een grotere pot.

cactussen

De cactus behoort dan ook tot de zogenaamde succulenten: planten die de eigenschap beheersen om grote hoeveelheden water op te nemen in hun plantenlichaam en wortels en die daar ook op te slaan. Zo kunnen ze extreem lange perioden zonder water doorstaan. Ook de doornen hebben een functie: ze kunnen dauw absorberen en zo zorgen voor extra vocht.

Een cactus is erg decoratief en bijna wat surrealistisch. Ze zijn er in heel wat vormen en groottes: cactussen met bloei, bolvormige soorten met prachtige ribbels, exemplaren die opgebouwd zijn uit groene kogels of vlakke schijven… Je vindt in onze winkel ongetwijfeld een cactus naar jouw smaak. 

Hoe cactussen verzorgen?

Waar je een cactus zet, maakt niet zo veel uit. Deze kamerplant past zich wel aan. In de zogenaamde rustperiode (november – maart) moet je een cactus amper water geven. Benevel vanaf maart met een plantenspuit. In de zomerperiode of wanneer er bloemknoppen verschijnen, kan je een cactus opnieuw wat meer water geven. Opgelet: cactussen zijn heel gevoelig voor rottingsgevaar aan de wortels. Zorg er dus altijd voor dat het water altijd weg kan. Eén keer per maand water geven is ook beter dan elke week een beetje: de kluit mag gerust uitdrogen.