Een groene en droogtebestendige tuin zonder drinkwater te verspillen

Tip 1: Vang regenwater op

Regenwater is het ideale tuinwater, en er zijn steeds meer soorten regentonnen op de markt. Koppel een regenpijp aan je huis of tuinhuis af en zet er een regenton onder om het water op te vangen. Als je regenton vol zit, kan je het overtollige water afleiden naar de planten in je tuin, of naar een kleine wadi.

Een wadi is een lager gelegen groene greppel waar je regenwater in opvangt door bvb je regenpijp erin af te koppelen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar je kan een wadi redelijk eenvoudig en kleinschalig aanleggen:

  • Graaf een kleine put uit: 1m2 en 30 cm diep is al voldoende - kan natuurlijk ook groter
  • Leg op de bodem een laag lavakorrels of grind. Dit zorgt ervoor dat het water langzaam in de bodem kan intrekken. 
  • Daarbovenop leg je een laag bodemverbeteraar om planten in te planten
  • Goede planten voor een wadi zijn Moeras-vergeet-me-nietje, Astilbe en kruipend zenegroen bijvoorbeeld. Je creëert hiermee een soort minituintje waar ook insecten heel blij mee zullen zijn. 

En ook met kleine ingrepen kan je al water opvangen. Zo gebruik je in je tuin buiten potten met een gaatje in, en zet je er best een onderschaaltje onder: overtollig water kan uit de pot weg, maar wordt opgevangen in de schotel, waardoor de plant minder snel zonder water valt, het water kan opnemen wanneer nodig, maar de wortels niet rotten. 

Tip 2: Kies planten die tegen de droogte kunnen

Hieronder vind je onze top 10 van mooie bloeiers die goed bestand zijn tegen hitte en droogte. Plant je ze in het najaar? Dan hebben ze genoeg kans om wortels te krijgen, voordat het warm en droog wordt. 

Top 10:

Opgelet: het aanbod in onze winkel varieert van dag tot dag. Als je op zoek bent naar een specifieke plant, informeer je best even bij een van onze medewerkers 

Sierui (Allium)

Sieruien zijn bloembollen die in het voorjaar als vuurwerk tussen andere planten door

tevoorschijn schieten. De paarse of witte kogelronde bloeiwijzen lokken veel insecten.

Trompetklimmer (Campsis)

Deze tropisch ogende klimplant houdt van zon en warmte, maar is goed winterhard.

Hij klimt in stevige pergola’s en - met hier en daar een steundraad – ook tegen muren.

Kruipende Amerikaanse Sering (CEANOTHUS THYRSIFLORUS VAR. REPENS)

Deze lage brede struik krijgt in juni prachtige helderblauwe bloemen. Het glanzende donkergroene blad is wintergroen. Staat graag op een beschutte, warme (en droge) plek.

Choisya

Bolronde struik tot 1 m doorsnee met fijn ingesneden blad dat ’s winters groen blijft

en kruidig geurt. Bloeit wit in mei, en later in de zomer vaak nog een keer.

Gleditsia

Bomen met fijn blad en meestal een luchtige open kroon. De kleine ‘Globosa’

en ‘Elegantissima’ en de geelbladige ‘Sunburst’ worden vaak op de doornloze

onderstam ‘Inermis’ geënt.

Ooievaarsbek (GERANIUM MACRORRHIZUM)

Tuin-Geraniums zijn uitstekende bodembedekkers die lang bloeien en onkruid

prima onderdrukken. Zet ze in de volle zon of beschaduwd naast of onder

andere planten.

Koraalhertshooi (HYPERICUM X INODORUM)

De bes-hypericum zie je vaak in boeketten, maar is ook een gemakkelijke droogtetolerante tuinplant. Bloeit geel en is in allerlei verschillende beskleuren verkrijgbaar.

Lavendel (Lavandula)

Zoals veel kruiden uit het Middellandsezeegebied is lavendel goed droogtebestendig.

Heerlijk geurend en prachtig paars bloeiend.

Kattenkruid (Nepeta Faassenii)

Niet alleen katten, maar ook bijen en hommels zijn dol op de geur van kattenkruid.

Een uitstekende bodembedekker die onkruid onderdrukt en lang paars bloeit.

Vetkruid (Sedum)

Zeer bekende vetplant van 60 cm hoog, bloeit in september met roze bloemen waar

vlinders dol op zijn. Ook andere Sedum soorten zijn erg goed droogtebestendig.

Tip 3: Hou vocht vast 

Door je tegels eruit te wippen

Hoe minder tegels, hoe beter regenwater in de grond kan intrekken. Vervang gesloten verhardingen door waterdoorlaatbare tegels, grind of grastegels. 

Met waterkristallen

DCM Aquaperla® - Waterkristallen zijn absorberende polymeren die meer dan 100 keer hun eigen gewicht aan water en voedingsstoffen opslaan en dit afgeven in functie van de behoefte van de plant. Hierdoor kan het aantal gietbeurten met 50 % verminderd worden.

Ingemengd in potgrond of in volle grond vormen de waterkristallen een dynamisch waterreservoir dat de plantenwortels te allen tijde van de gepaste hoeveelheid water en voedingsstoffen voorziet. Meng de juiste dosis waterkristallen onder de (pot)grond alvorens over te gaan tot het aanplanten van de planten in jouw tuin of bloembakken.

Met Bentoniet

Gebruik je om het watervasthoudend vermogen van zandgrond te verhogen. Het grijs-bruin microgranulaat meng je tijdens het aanplanten door de toplaag van de grond, of strooi het tijdens je tuinonderhoud over de bodem.

Met Lavasteen

DCM Kleigrondverbeteraar Lava zijn harde lavakorrels van natuurlijke oorsprong die je kan gebruiken om zware (klei)gronden te verluchten of te draineren. Je mengt deze met de grond tijdens het aanplanten, of kan ook worden gebruikt als plantsubstraat en als afdekmateriaal. Het kan ook gebruikt worden in de biotuin.

Met Hydrokorrels

DCM Hydrokorrels zijn gebakken, gewassen korrels van zuivere klei, die je kan gebruiken voor een optimale drainage en waterverdeling in potten, zowel voor kamerplanten als buitenplanten in pot. De korrels zijn ook geschikt als decoratief afdekmateriaal voor binnen en buiten.

Met DCM Potgrond Aquaterra®

Deze potgrond bevat waterkristallen en is ideaal voor bloembakken en potten die lang in de zon staan en snel uitdrogen. De waterkristallen in de potgrond gaan water en voeding optimaal absorberen en vrijgeven wanneer nodig. Het toegevoegde fosfor zorgt voor een uitbundige bloei de hele zomer lang. Met organische voeding tot 150 dagen.

Met houtsnippers, boomschors of een laagje bladeren

Laat in de herfst een laagje bladeren liggen tussen de planten. Of kies voor houtsnippers of boomschors. Ze zorgen ervoor dat de aarde in de borders vochtiger blijft.

Bronnen: groenklimaatplein.nl, Stichting Steenbreek, Libelle Nest