Van grauw naar groen

Ga van grauw naar groen! Of je nu groene vingers hebt of niet, een groene leefomgeving heeft op iedereen een positief effect. En om dit effect te ervaren is het niet nodig om je hele tuin, balkon of straat een metamorfose te geven. Kleine aanpassingen hebben een groots effect, dus plant voor plant draag jij een (spreekwoordelijk) steentje bij aan een fijnere leefomgeving voor jezelf en anderen. 

Wil je starten met vergroenen en kun je wel wat ideeën en hulp gebruiken? We inspireren je graag met deze tips!

1. Verstop je muur met groene klimmers

Met winterharde klimmers kan je een grauwe muur omtoveren tot een groene eyecatcher. Denk bijvoorbeeld aan Klimhortensia, Blauwe regen, Passieflora, Toscaanse Jasmijn, Klimop (Hedera) en Clematis. In onze buitenplantenafdeling kan je kiezen uit een ruim aanbod klimplanten.

passieflora

clematis

blauwe regen

2. Creëer een groen balkon

Ook op een paar vierkante meter kun je een groene droomplek creëren. Een groen balkon is niet alleen mooi om te zien voor jezelf en je buurtgenoten. Het is ook nog eens goed voor je humeur en helpt je te ontspannen!

Een balkon vergroenen kan, vanwege de beperkte ruimte, lastig zijn. Toch kun je van alles doen om van je balkon een groen buitenparadijs te maken:

  • Zet niet te veel op de grond, maar kies voor een juiste mix van pot-, klim- en hangplanten. Welke planten je kiest is natuurlijk volledig aan jou. 
  • Kies je beplanting zorgvuldig en houd rekening met onderhoud, groei- en bloeitijd en de ligging van je balkon. Heb je veel zon? Kies dan bijvoorbeeld voor Mesembryanthemum, Portulaca, Crassula, Potanjers of Gazania. Is er meer schaduw? Planten als Varens en Hortensia’s doen het ook goed in de (half)schaduw.
  • Combineer het geheel met gezellige verlichting en je geniet tot in de late uurtjes.

Mesembryanthemum

portulaca

crassula

gazania

3. Een groen welkom

Een goed humeur begint bij je voordeur. Zelfs als je geen voortuin hebt, kan je met een leuke bloembak ook de ingang van je thuis met een groene touch voorzien. 

Potten en klimmers

Heb je weinig ruimte voor een klimplant, of houd je het om andere redenen liever laag bij de grond, kies dan voor planten in pot. Denk bijvoorbeeld aan Dipladenia, Agapanthus, Thunbergenia, Lewisia, Spaanse Margriet of Sedum.

Ga je liever voor een combinatie van klim- en potplanten? Met een uitbundige klimplant als vlinderstruik maak je jezelf, je buurtgenoten én vlinders blij. Ook als je niet zulke groene vingers hebt, want deze snelgroeiende heester is makkelijk in de omgang. Combineer de vlinderfavoriet met potplanten als leliegras en lavendel

Bonte bloeiers

Voor een extra vrolijk welkom voorzie je jouw gevel en plantenpotten van kleurrijke plantenpracht. En daar heb je niet veel ruimte voor nodig, want klimroos heeft aan een piepklein plekje al genoeg. Voor een bont effect vergezel je de klimroos van (pot)planten als Dahlia, Heuchera en Gaura.

lewisia

Dahlia

gaura

lavendel

bronnen: Mooiwatplantendoen