Aan de slag in je eigen moestuin

Een (moes)tuin hebben is meer dan een bloem en een krop sla, het is een beleving.

Wil je starten met een moestuin? Denk dan eerst even na hoe je eraan gaat beginnen. Bijvoorbeeld, heb je een tuin, of ga je moestuinieren in potten en bakken? Hoeveel tijd wil je erin steken? Wat eet je graag? 

Enkele tips en tricks

  • Begin niet te groot, en zie hoe het gaat.
  • Maak een plan: hoeveel oppervlakte heb je ter beschikking, wat mag in de zon of moet in de schaduw...
  • Denk na over de indeling: maak je paadjes tussen je bedden, of werk je met tegels of schors?
  • Werk volgens het principe van “ Permacultuur" om de bodem gezond te houden:
    • Rust voor de bodem betekent niet spitten
    • Niet op je groentebedden stappen (je verstoort het bodemleven)
    • Grond beschermen door mulchen en diversiteit

Werk volgens wisselteelt

Wisselteelt betekent dat je jaarlijks verschillende gewassen doorschuift van plaats.

Voordelen:

  • gewasbescherming: anders zijn gewassen gevoeliger aan ziektes
  • beter onkruidbeheer
  • je kan bemesten volgens soort
  • geen bodemuitputting

compost maken

Compost is een organische meststof waarvan het bodemleven hummus maakt.

De voordelen van zelf compost maken:

  • verwerking keukenafval (let er wel op dat je geen gekookt voedsel of vet bij het compost doet)
  • verwerking van klein afval van de tuin (zorg voor goede verhouding groen en bruin materiaal).

Gebruik eventueel een compostversneller.

combineren 

Bepaalde combinaties van bloemen, groenten, kruiden... kunnen elkaar een handje helpen of versterken: 

  • Maak je moestuin(bak) ook decoratief: zaai of plant ook (eetbare) bloemen. Leuk en lekker zijn bijvoorbeeld komkommerkruid, Oost-Indische kers, goudsbloem, viooltje….
  • Zet “stinkertjes” (Afrikaantjes) bij tomaten. Wrijf er af en toe eens door, de geur zal ongeweste plagen tegenhouden.
  • Plant Oost-Indische kers (tegen luizen) bij tuinbonen.
  • Plant dille bij kolen, dit versterkt de smaak.

kruiden

  • Versterken elkaar qua smaak en geur.
  • Plukken en snijden doet groeien, dus je gebruikt je kruiden best zoveel mogelijk!
  • Plant munt in grote pot (zo beperk je woekeren)
  • Mediterrane kruiden verdragen een armere grond, bijvoorbeeld in een pot of moestuinbak. 
  • Ook bij kruiden kan combineren belangrijk zijn:
    • Zo gaat knoflook die in de buurt van rozen staat de geur van de roos versterken.
    • Bieslook heeft een schimmelwerende werking bij een appelboom
    • Duizendblad verhoogt de smaak en geur van kruiden

Je vindt tijdens het seizoen in ons tuincenter zowel zaadjes als kruidenplanten. 

plant ook Waardplanten

= Metgezelplanten. Het woordje waard komt van waard in een herberg, de gastheer die de mensen voorziet van een hapje en een drankje. In de plantenwereld doen de waardplanten een beetje hetzelfde: ze zorgen voor voedsel voor bijen, vlinders, insecten en allerlei organismen via hun bloemen en blad.

Voordelen

  • Voorkomen ziektes en plagen
  • Zorgen ervoor dat planten sneller en steviger groeien
  • Zorgen voor bestuiving (door bv (wilde) bijen)
  • Versterken geur en smaak 

Voorbeelden

  • Venkel is een insectenmagneet, leuk in de siertuin. Niet te gebruiken bij sperziebonen, tomaten of koolrabi, wel bij sla en courgette.
  • OIK houdt o.a. wolluis op afstand bij appelbomen en ontsmet de bodem.
  • Brandnetel: veel stikstof, lokt vlinders.

Denk ook aan

Bijenhotel, voeder en vogelhuisje, regenton, compostvat...

Let op: (moes)tuinieren kan zeer verslavend werken ;)

Kom zeker eens langs bij ons in de winkel voor advies als je gaat starten met een moestuin