Zelf tomaten kweken

Niets lekkerder dan een tomaat van eigen kweek! In ons Tuincentrum kan je tijdens het seizoen (vanaf eind april ongeveer) verschillende soorten tomatenplanten terugvinden, zoals trostomaten, Roma tomaten, vleestomaten, pot-tomaten en cherry tomaten.

enkele tips:

PLANTEN

Tomaten houden van een zonnige, warme standplaats. Je kan ze zowel onder beschutting als buiten telen, maar serreteelt zal een grotere oogst en mooiere vruchten opleveren. Een buitenteelt is ook gevoeliger voor ziektes. Planten kan in de maanden april (in de serre) - mei (in openlucht) - juni.

Vermeng DCM VIVIMUS® GROENTEN & FRUIT met de aarde om de inworteling te bevorderen.

WATER GEVEN & BEMESTEN

  • Geef direct na het planten ruim water, (liefst verwarmd tot +/- 20°C)
  • Giet niet rechtstreeks aan de voet van de plant, maar in een uitgegraven goot of een ingegraven pot ernaast.
  • Geef liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje. Tomaten geef je dus veel water, totdat ze beginnen te verkleuren. Geef daarna minder water, anders kunnen de vruchten barsten. 

Bemesting is ook erg belangrijk voor tomatenplanten. In de vloeibare ‘DCM Meststof Tomaten’ zit veel kalium, wat ervoor zorgt dat je hele sappige en stevige tomaten krijgt. Deze meststof is bovendien geschikt voor de biotuin. Bij Tuincenter Lissens vind je een ruim assortiment vloeibare meststoffen van DCM.

STEUN

Tomatenplanten worden klimmend gekweekt. In een serre worden ze best gesteund door een touw. In een pot of in openlucht kan je werken met een tomatenspiraal. Je kan dit bij ons in de winkel kopen.

DIEVEN

In ideale omstandigheden maakt een tomatenplant elke week 3 nieuwe bladeren en een nieuwe tros. In elke bladoksel verschijnt bovendien telkens een nieuwe scheut, 'dief' genoemd. Verwijder de dieven wekelijks. Zo vermijd je een dichte en bossige plant met veel kleine vruchtjes. Neem de dieven tussen duim en wijsvinger en breek ze af. Doe dit tijdig, voor ze 10 centimeter lang zijn. Verwijder bovendien steeds de blaadjes die weleens aan het einde van een tros verschijnen.

BLAD PLUKKEN

Als de plant voldoende groeikracht heeft, kunnen de onderste (vergeelde) bladeren verwijderd worden om een luchtiger klimaat te creëren. Verwijder bladeren tot onder de rijpende tros. Andere bladeren verwijderen is alleen nodig bij een té weelderige groei. Vanaf september is het zinvol bladeren te verwijderen om de trossen bloot te leggen zodat ze extra zonnewarmte kunnen opnemen om de vruchten te laten rijpen.

TOPPEN

Normaal duurt de ontwikkeling van de vruchtzetting tot het afrijpen van de vruchten zo'n 6 (in de zomer) tot 8 weken (op het einde van de teelt). Aangezien het in de herfst steeds kouder wordt en verdere groei van de plant niet veel zin heeft, kan je de groei beter tijdig stoppen zodat de plant nog voldoende energie heeft om de laatste vruchten te laten afrijpen. Dit doe je door de plant te toppen: verwijder het groeipunt boven de laatst bloeiende tros. In de serre wordt best getopt voor eind augustus. Deze kan je dan oogsten eind oktober. In openlucht wordt best getopt na 5 trossen, of rond eind juli.

OOGSTEN

De tomaten kunnen geoogst worden vanaf juli - augustus - september. Neem de vrucht in de handpalm en druk met de duim op het verdikte deel van het steeltje zodat de tomaat afbreekt. Hierdoor blijft het kroontje aan de vrucht, wat de bewaring bevordert.

Bronnen: DCM, Allegrow