Week van de bij

29/05/2022

Van 29 mei tot 5 juni ‘22 staat de bij centraal! Bijen hebben het steeds moeilijker om te overleven. Maar liefst 80% leeft onder de grond. Hoe meer verharde oppervlakken er zijn, hoe meer dakloze bijen. Nochtans hebben bijen in het biodiversiteitsverhaal een belangrijke rol als bestuiver van gewassen, fruitteelt en wilde planten. Je hebt er dus alle baat bij om een bijvriendelijke tuin, voortuin, terras… te creëren. En dat kan op verschillende manieren:

Bijen-lokkende planten

Bijen hebben vooral behoefte aan bloeiende planten met veel nectar die ze gemakkelijk kunnen bereiken. In ons aanbod vaste planten staan de bijenlokkers op aparte tafels aangeduid: ‘bijen- en vlinderlokkers’ en ‘happy bees’.tuincenter lissens helpt je op goede weg!

Tijdens de Week van de bij (van 29 mei tot 5 juni ‘22) krijg je bij je aankopen van ons een gratis potje met zonnebloem. Deze bloemen trekken bijen en hommels aan, én de zaden zijn een lekkernij voor vogels. Op naar een zoemende zomer!

Bloemenmengsels

DCM ontwikkelde 4 decoratieve bloemenmengsels die elk een specifieke doelgroep van insecten aantrekken. Een zee van bloemen in harmonieuze kleuren, waardoor de variatie aan bestuivers, lieveheersbeestjes, vlinders of andere nuttige insecten in de tuin verhoogt en jouw planten op een natuurlijke manier beschermd worden.

bijenhuis

Een bijenhuis biedt een uitstekende nestgelegenheid voor verschillende soorten bijen. Een vrouwtjesbij maakt in een gaatje van het huis verschillende cellen met daarin een eitje en wat pollen en nectar voor de larf.

neem je gevel, oprit of balkon onder handen

Ook al heb je geen grote tuin, met kleine aanpassingen kan je zorgen voor een groenere leefomgeving die zowel jezelf, je buren als bijen en insecten ten goede komt. Steek die grauwe muur weg met groene klimmers, benut je balkon ten volle, en start met een groen welkom aan je voordeur. Hoe je te werk gaat, dat lees je hier:

Lees meer over de Week van de bij op www.weekvandebij.be