Theetuin, limonadetuin of pizzatuin?

Verse kruiden in je eigen tuin kweken, het heeft alleen maar voordelen: 

  • je hebt steeds verse kruiden bij de hand tijdens het koken
  • je maakt er ook de bijen en vlinders blij mee, wat bijdraagt tot de biodiversiteit van je tuin
  • ze bloeien volop zonder veel onderhoud, en geuren heerlijk in de avond

En ook groenteplanten zijn een plezier in de tuin. Want wat is er lekkerder dan een verse paprika of tomaat van eigen kweek?

Weet je niet goed met welke kruiden of groenten je zou starten, of wat je er allemaal mee kan doen? Hieronder enkele smakelijke voorbeelden: 

theetuin 

Er zijn verschillende soorten kruiden waarvan je lekkere thee kan maken die ook nog eens goed is voor je lichaam. Voor een theetuin heb je bovendien geen grote tuin nodig. Deze kruiden kan je in potten kweken, en zijn heerlijk in je thee: 

basilicum

heeft een ontspannende en stressverlagende werking op je lichaam. 

citroengras

beschermt tegen hartkwalen, en is goed voor de bloedvaten

citroenmelisse

kan helpen tegen hoofdpijn en spanning.

citroenverbena

kan helpen tegen gewrichtspijn, slapeloosheid en koorts

echte kamille

heeft een kalmeren effect, is rustgevend voor de maag en darmen en kan helpen bij verkoudheid en keelpijn.

marjolein

helpt bij de spijsvertering, en tegen maagkrampen 

gember

zowel de wortels als het blad hebben een antibacteriële werking, en kunnen helpen bij verkoudheid, griep, misselijkheid, en je spijsvertering en je eetlust opwekken. 

jasmijn

goed voor de concentratie, helpt tegen spierpijn en allergieën

munt

bevordert je spijsverteging en helpt bij buikpijn 

rozemarijn

bevat veel antioxidanten, wat goed is tegen hart-en vaatziekten

tijm

kan helpen bij maagproblemen en keelpijn

wild kattenkruid

kan helpen tegen hoesten en werkt kalmerend. Lekker in combinatie met citroen. 

Zelf kruidenthee maken is niet moeilijk. Voeg je favoriete kruiden toe aan een kan of kop heet water (95°C, geen kokend water) en laat enkele minuten trekken. Onze favoriete combinaties: 

  • Munt - gember - citroen: een klassieker vol antioxidanten en vitamine C
  • Basilicum - sinaasappel - kruidnagel - honing: een kruidige mix die goed is voor je bloedsomloop. 
  • Salie en thijm: een topper voor de keel

De tuinkruiden die je bij ons kan kopen zijn duurzaam geteeld zonder chemische middelen, én we verkopen ook de bio-versies.

limonadetuin

Maak zelf limonade met ingrediënten uit je eigen tuin! De kruiden kan je kweken in je tuin of in potten op je terras.

Met deze kruiden en planten kan je lekkere limonade maken: 

citroenmelisse

Citroenmelisse kan aangeplant worden in de kruidentuin of in de tuin als vaste plant. De groene hartvormige bladeren hebben een gekartelde bladrand en geven bij beschadiging een citroengeur vrij.

dropplant

De dropplant heeft een anijsachtige smaak, zoals de naam al aangeeft. Het is ook een echte bijenlokker, die heerlijk ruikt. Ook de bloemen zijn eetbaar, en kan je bijvoorbeeld gebruiken om meer kleur aan een salade te geven.

lavendel

Van lavendel maak je best eerst siroop vooraleer je het gebruikt in je limonade, want de bloemen zelf smaken heel sterk door. Dit doe je door suiker en water samen met de lavendel te koken tot alle suiker is opgelost, en vervolgens een uurtje te laten trekken.

munt

Munt groeit heel gemakkelijk en durft woekeren. Daarom plant je dit best in een pot. 

kamille

Je kan de kamillebloemen zowel vers als gedroogd gebruiken. 

bosaardbeitjes

Een lekkere bodembedekker.

ananassalie

Het blad van deze plant is zeer aromatisch en ruikt, zoals de naam al zegt, naar ananas. 

citroenverbena

Van deze halfheester kan je de hele zomer en herfst de blaadjes oogsten.

Receptje van Libelle - getest en goedgekeurd!

Benodigdheden

  • een kookpot
  • een zeef
  • een persje
  • flesjes of bokaaltjes in glas
  • een schaar

Ingrediënten

  • 150 ml water
  • 250 g suiker
  • 20 g planten of bloemen uit je kruidentuin
  • 200 ml vers geperst citroensap (ongeveer 2 citroenen)

Stap voor stap

  • Doe het water en de suiker in een kookpot en breng aan de kook. Laat het geheel ongeveer twee minuten inkoken.
  • Haal de pot van het vuur en leg er voorzichtig de bloem of plant in. Het is gemakkelijker als je eerst de blaadjes wat kleiner maakt en in stukjes knipt. Laat de blaadjes 10 tot 15 minuten trekken in het suikerwater.
  • Zeef de blaadjes eruit. Gebruik een grote keukenzeef en duw met een vork zoveel mogelijk vocht uit de blaadjes.
  • Doe het gezeefde vocht in een kookpot met het citroensap en breng voorzichtig aan de kook. Laat het mengsel al roerend zachtjes doorkoken. Je zult voelen dat de stroop dikker wordt. Als je een druppel op een koud schoteltje laat vallen het het loopt heel traag open, dan is het goed! Mocht je het té lang laten doorkoken, dan zou je een kruidengelei krijgen; een minuutje of vijf volstaat.
  • Doe de siroop in een proper glazen flesje of bokaaltje. Kleef er een etiket op met een leuke zelfverzonnen naam. Bewaar de siroop in de koelkast.

pizzatuin

Zelf een verse pizza topping samenstellen uit de tuin, het kan! En wel met deze ingrediënten: 

  • Pimpernel
  • Peterselie
  • Oregano
  • Rozemarijn
  • Tomaat
  • Basilicum
  • Look
  • Paprika

Recept

Bodem

Maak zelf het pizzadeeg of koop een kant-en-klaar deeg in de supermarkt. Je kan ook oud brood of pistolets gebruiken als bodem. 

Tomatensaus (recept van Libelle)

Ook hier kan je kiezen: koop je je tomatensaus kant-en-klaar, of maak je ze zelf met lekkers uit je tuin?:

  • 1 el olijfolie
  • 1 fijngehakte ui
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 450 gram tomaten, ontveld en in stukjes
  • 1 el verse basilicum
  • zout
  • peper

Verwarm de olijfolie in een pan en voeg daar de ui en knoflook aan toe. Voeg na een minuutje of 3 de gehakte tomaten en zout en peper naar smaak toe. Laat 20 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. 

Beleg

  • Bestrijk je pizzabodem met een dun laagje tomatensaus. Laat aan de randen ongeveer 1 cm vrij zodat je saus niet van je pizza drupt in de oven
  • Beleg rijkelijk naar wens: strooi nog wat kruiden over je spaghettisaus, leg extra schelletjes tomaat, mozzarella, paprika, champignons, kaas… Hou er wel rekening mee dat ingrediënten die te vochtig zijn, je bodem wat zompig kunnen maken. Verse kruiden zoals basilicum kunnen zowel voor als na het bakken toegevoegd worden. Basilicum leg je wel best onder wat kaas, zodat het niet verbrandt. 

starten met je eigen moestuin? 

Lees hier onze tips!