Lissens brengt de natuur tot bij jou

Als tuincenter dragen we duurzaamheid hoog in het vaandel. We proberen dan ook om onze impact op de natuur zoveel mogelijk te beperken d.m.v. deze inspanningen: 

1. Duurzame uitbreiding

Bij de verbouwingen van onze buitenafdeling kozen we voor waterdoorlatende tegels. Deze zorgen ervoor dat regenwater rechtstreeks kan indringen in de bodem.

2. Leveringen met elektrische wagen

We hebben een elektrische wagen waarmee we onze leveringen aan huis doen.

3. Afvalbeleid

Ons afval - zoals plastiek, isomo, karton - wordt gesorteerd en opgehaald voor recyclage. Plantentrays worden gerecycleerd.

4. Water

Al het regenwater wordt via onze daken en buitenafdeling opgevangen, om te hergebruiken wanneer we onze planten water geven. We hebben 3 opvangputten: 1 bovengrondse en 2 ondergrondse kelders.

5. Minder papier

Waar mogelijk proberen we papier te besparen. Zo gebeurt onze facturatie voor 90% via email. Ook gaan we voor minder (cadeau)verpakkingen. We hebben kant-en klare milieuvriendelijkere alternatieven, en rekenen voor het inpakken van cadeaus een extra kostprijs aan. Hierdoor hopen we dat onze klanten meer nadenken: moet dit echt verpakt worden? 

6. Parking

De parking tegenover onze winkel werd grondig vernieuwd. Op deze parking staat een laadpaal voor elektrische wagens, te gebruiken via de Smappee-app.

Bij de aanleg van de parking hebben we waterdoorlatende tegels gebruikt. We lieten ruimte voor beplanting, in elk seizoen groeit er wel iets. We gebruikten o.a. inheemse en bijen-en vlinderlokkende planten. Er staat ook een groot insectenhotel op onze parking. 

De parkeerplaatsen aan onze winkel zijn aangepast, zodat er een handige voetgangerszone is en het fietspad vrij blijft. Er zijn ook plaatsen voorzien voor rolstoelgebruikers. 

7. Zonnepanelen

Op onze industriële bouw zijn zonnepanelen geïnstalleerd. 

8. Energie

Onze industriële bouw bestaat uit 3-seizoensglas dat goed isolerend werkt, en waardoor er in elk seizoen een optimale lichtinval is. De plantenserre bevindt zich in het midden van onze winkel en wordt begrensd door ons gebouw, waardoor er weinig energie verloren gaat. De serre kan ook afgesloten worden met elektrische deuren. Door al deze zaken wordt de warmte goed binnen gehouden in de winter. 

9. Klimaatroute

Om onze klanten te stimuleren om hun tuin te verduurzamen, lanceerden we een klimaatroute in onze winkel: 

een leerrijke wandeling doorheen onze winkel waarop alle onderdelen die je nodig hebt voor een duurzame tuin je pad kruisen.

10. Duurzame leveranciers & producten

Bij de selectie van onze leveranciers besteden we aandacht aan hun inspanningen voor de natuur:

  • Een mooi voorbeeld is DCM, dat o.a. steeds minder en betere (recycleerbare) verpakkingen heeft en gecertificeerd is als CO2-neutraal bedrijf.
  • Ook het merk Zusss, waarvan we producten aanbieden in onze decoratieafdeling, kiest steeds vaker voor duurzame alternatieven en materialen. Zo zijn hun papieren producten voorzien van het FSC keurmerk, en zijn al hun verzorgingsproducten dierproefvrij.

Ook bij de keuze van onze producten gaan we waar mogelijk voor groen:

  • Onze wateremmertjes voor boeketten zijn gemaakt uit 100% gerecycleerde plastiek, en zijn ook 100% recycleerbaar
  • Het merendeel van onze cadeautasjes draagt het FSC® en PEFC™. Deze houden rekening met ecologische, sociale en economische waarden van het bos.
  • In onze potterie kan je kiezen voor Ecopots. Deze potten worden gemaakt van gerecycleerd materiaal, en bestaan voor 80% uit gerecycleerd plastiek. Ook is het een CO2 Neutraal product. Ecopots kunnen daarom - in tegenstelling tot andere potten - met ecocheques betaald worden. 
  • Onze planten en bloemen kopen we zoveel mogelijk bij lokale kwekers.
  • We bieden biologische bestrijdingsmiddelen aan van o.a. DCM en Edialux.
  • We verkopen bio producten - zoals onze bio bloembollen en groenbemesters - en vegan producten van DCM. 
  • In ons assortiment vind je turfvrije potgrond

11. Herbruikbare tas

Aan onze kassa kan je een herbruikbare jute Lissens-tas aankopen.