Turfvrije potgrond voor een duurzame tuin

Of je nu een prachtige verzameling kamerplanten hebt, bloembakken vol eenjarigen of zelf graag groenteplantjes opkweekt: je kunt niet zonder potgrond. Maar welke kiezen? De meest ecologische potgrond is biologische potgrond zonder turf.

Klassieke potgrond bevat turf als hoofdbestanddeel, en dat is niet toevallig:

  • Turf is stabiel
  • Turf is onkruidvrij
  • Turf heeft een neutrale zuurtegraad
  • Turf voelt luchtig aan, waardoor planten er makkelijk in wortelen, en het houdt water en voedingsstoffen goed vast.

Geen beter medium dan turf om je planten in pot te laten groeien! Daarom vormt turf ook de basis van de 100% biologische potgronden van DCM.

Maar die fantastische eigenschappen van turf hebben ook een keerzijde:

Het afgraven van veenvelden voor de winning van turf heeft gevolgen voor de natuur. Bij het droogleggen van de velden komt CO2 vrij, de biodiversiteit wordt aangetast en de velden herstellen maar langzaam. Daarom gebruikt DCM voor hun biologische potgronden alleen turf uit duurzame veenwinning. De ontginning gebeurt gecontroleerd en verantwoord, en de velden worden daarna hersteld tot natuurgebieden.

Tegelijk onderzoeken ze de verschillende alternatieven voor turf, en ontwikkelde DCM turfvrije potgrond: DCM Potgrond Turfvrij. Daarin worden de vele kwaliteiten van turf door verschillende andere ingrediënten overgenomen. In DCM Potgrond Turfvrij vind je een mix van hoogkwalitatieve, 100% natuurlijke grondstoffen zoals groencompost, compost van schors, planten- en houtvezels, mos, perliet, … gecombineerd met organische meststoffen.

Geschikt voor elke plant?

Door al die verschillende ingrediënten ziet turfvrije potgrond er wat anders uit dan we gewend zijn, vaak met wat grovere vezels, en ook de kleur kan verschillen. Dat is eigen aan de samenstelling, maar doet niets af aan de kwaliteit van de potgrond. Turfvrije potgrond gebruik je als universele potgrond, en is goed voor 80% van de planten op je terras, in je kas en in huis. Voor veeleisende eenjarigen die veel water en voedingsstoffen nodig hebben zoals balkongeraniums, voor mediterrane planten als citrussen en zuurminnende planten (hortensia, rododendron, heide), of om te zaaien en te stekken, gebruik je beter een aangepaste potgrond.

Bio, graag

De meest ecologische potgrond is biologische potgrond zonder turf. Let er dus op dat er ‘BIO’ of ‘geschikt voor de biologische landbouw’ op de verpakking staat, wanneer je een zak potgrond uitkiest. Let zeker ook op het voedingsgehalte. Met DCM Potgrond Turfvrij krijgen planten tot 150 dagen organische voeding. Dat spaart jou extra voeding en bemestingsbeurten uit. En ook de verpakking telt, als je bewust ecologisch wil kopen. De potgrondzakken van DCM bestaan voor minstens 80% uit gerecycled materiaal. Zo dragen jij én wij bij aan de zorg voor de natuur.

Bronnen: DCM