Je gazon herstellen, zo doe je dat!

Ziet je grasmat er niet meer zo groen uit? Met deze tips krijg je je gazon er weer bovenop: 

1. Maai je gazon kort

Maai je gazon kort, zodat je makkelijker mos en vilt kan verwijderen. Vilt is een verstikkende laag die zich onderin je grasmat vormt en waar voeding en water maar moeilijk door kunnen. Gazons met robotmaaiers kunnen er wel eens last mee hebben, door de opeenstapeling van grassnippers. Deze laag houdt, net als een spons, vocht op en houdt lucht tegen waardoor de graswortels in zuurstofnood komen.

2. Verticuteer je gazon of hark handmatig uit

Door handmatig uit te harken of te verticuteren in twee richtingen (zowel horizontaal als verticaal), verwijder je dood gras en verlucht je de bodem zodat je gazon weer vrij kan ademen. Na een verticuteerbeurt ligt je gazon er pover bij met verschillende kleine kale plekken. Maar geen nood, met de juiste verzorging herpakt het zich snel weer.

3. Gras doorzaaien

Ziet je gazon er maar magertjes uit na de verticuteerbeurt? Dat is normaal. Geef het de herstelbeurt die het nodig heeft! Zaai DCM Graszaad Herstel uit over je gazon, een speciaal samengesteld graszadenmengsel voor het doorzaaien van je gazon na het verticuteren en voor het herstellen van beschadigde plekken.

4. Bedek met een laagje gazonbodemverbeteraar

Een dun laagje DCM Vivimus® Gazon bodemverbeteraar bovenop het gazonzaad bevordert de kieming van de zaadjes en voorkomt dat ze wegwaaien of opgepikt worden door vogels. Herstelgazonzaad kiemt sneller dan klassiek graszaad, waardoor onkruid minder kans krijgt om zich op de kale plekken te nestelen. En jij geniet al na een paar weken van een egale grasmat!

5. Hark in en rol aan

Hark de zaadjes licht in en rol vervolgens aan. Met een gazonwals maak je het gazon mooi egaal en zorg je dat het graszaad goed contact maakt met de grond, waardoor het beter ontkiemt.

6. Geef voeding

Meststoffen zoals DCM Gazonmeststof zorgen ervoor dat het gras zich snel kan herstellen en vlot kan beginnen groeien. Bemest altijd met organische gazonmeststoffen, die zijn beter voor het milieu dan kunstmest en werken geleidelijker en langer, met voedingsstoffen tot 100 dagen.

7. Zorg voor voldoende water

Hou het weerbericht in het oog. Het is best dat je aan je herstelbeurt begint wanneer er wat regen zit aan te komen. Besproei je gazon in droge periodes dagelijks, met een fijne straal, mooi verspreid over het hele gazon. Zo spoelen de zaadjes zeker niet weg. Houd de toplaag vochtig tot het graszaad kiemt, dat is cruciaal voor een volle en gelijkmatige grasmat. Maai een eerste keer wanneer het gras ongeveer 8 cm hoog staat. Maai niet korter dan 4 of 5 cm (stand 4 of 5 van je grasmachine).

meer tips voor je gazon

... zoals hoe je kale plekken herstelt, waarom je kalk moet gebruiken en hoe je mos kunt verwijderen? Die lees je hier!

Bron: DCM