Hoe hou ik mijn kamerplanten in leven?

Met hun bloemen en bladeren fleuren kamerplanten elk interieur op en zorgen ze voor sfeer en gezelligheid. Om jarenlang plezier te hebben van je kamerplanten, moeten hun natuurlijke groeiomstandigheden zo goed mogelijk nagebootst worden. Licht en water, maar ook de potgrond en de bemesting spelen daarbij een belangrijke rol.

1. Licht is onmisbaar

Een bron van leven. In het algemeen geldt: hoe meer licht in de kamer, hoe beter je kamerplanten gedijen. Niet alle kamerplanten hebben evenwel dezelfde lichtbehoefte. Dracaena, Yucca en Ficus verkiezen bijvoorbeeld een goed verlichte kamer met veel zonlicht terwijl azalea’s en varens liever geen rechtstreeks zonlicht krijgen.

2. Water met mate

Overdaad schaadt. Het begieten moet worden aangepast aan de groeisnelheid en de wateropname van de plant. De meest voorkomende fout is de potkluit voortdurend nat te houden. Plantenwortels hebben immers niet alleen water, maar ook zuurstof nodig om voedingsstoffen te kunnen opnemen. Door langdurig water te geven "verdrinken" de wortels en sterft de plant uiteindelijk af. Je kan dit vermijden door kwaliteitspotgrond te gebruiken die te allen tijde zijn luchtige structuur behoudt.

3. Potgrond en bemesting voor kamerplanten

Kwaliteitspotgrond bevat ingrediënten die ervoor zorgen dat de optimale verhouding tussen water en lucht, nodig voor een gezonde groei, blijft gewaarborgd.

De potgrond is niet alleen het substraat waarin de kamerplanten wortelen, maar ook het reservoir voor water en voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen moeten onafgebroken en vooral gelijkmatig vrijkomen.

Om de bloei verder te onderhouden, is bemesten noodzakelijk. Daarom geef je kamerplanten tijdens de groeiperiode (maart-september) best 1 keer per week vloeibare meststof

Na drie à vijf jaar is het meestal tijd om je kamerplanten te verpotten.