bemest op maat van je tuin
Niet zichtbaar maar wel oorzaak van problemen is dat de vele neerslag de tuin een grote spoeling gaf. Voedingsstoffen die klaar zaten om door plantenwortels opgenomen te worden zijn nu buiten hun bereik. Dat is vooral het geval voor stikstof en kalium, de stoffen die onder andere zorgen voor groei, bladgroenwerking en optimale wortelactiviteit. “Gelukkig waren de planten in rusttoestand en zijn niet alle voedingsstoffen, incluis sporenelementen uitgespoeld. Dat laatste is voornamelijk het geval met de voeding die in organisch materiaal opgeslagen zit en maar vrijkomt na interactie met bodemleven en bodemtemperaturen van net wat meer dan 10° Celsius” weet Marc.
Toch zal aanvullen in het voorjaar nodig zijn. “Denk daarbij aan februari – maart en aangename lentetemperaturen. Strooi niet zomaar wat en zeker geen restjes meststof die je nog hebt staan van de voorbije jaren en liefst ook niet te veel ineens, kwestie de planten niet in groeistress te brengen” adviseert Marc, terwijl Bart aansluit met: “Organische meststoffen en langwerkende minerale meststoffen die gestuurd door vocht en temperatuur hun voeding vrijgeven zijn best, zeker als ze een wat hoger gehalte aan stikstof en kalium bevatten”. Het brengt je zondemeer bij meststoffen voor knol- en bolgewassen. Zij activeren en versterken de wortels zonder daarbij een gezonde groei van alles wat groen is te verwaarlozen. Vul nadien aan met de traditionele meststoffen voor zowel moes- als siertuin. Ook voor gazon kan dit principe toegepast, al zit je daar ook goed met als eerste bemesting een typische voorjaarsmeststof voor het gazon en gazonmeststof voor robotmaaiers.
Wil je de beste bemesting voor jouw tuin en niet zomaar geld uitgeven aan meststof, laat dan eerst een bodemanalyse uitvoeren, een onderzoek dat inzicht geeft in waar jouw gazon, siertuin, fruittuin of moestuin behoefte aan heeft. Zo’n bodemonderzoek gaat verder dan het bepalen van de zuurtegraad -al dan niet met een doe-het-zelf kit-. Die geeft enkel inzicht in de noodzaak tot het strooien van kalk. Weinig kans echter dat dat nodig is. “Niet dat je het mag verwaarlozen. Een juiste zuurtegraad zorgt ervoor dat planten in alle comfort de voedingselementen uit de meststoffen kunnen opnemen” besluit Bart.