Op 1 mei geven mensen volgens de traditie een bosje meiklokjes aan vrienden en geliefden als geluksbrenger. De oorsprong van deze traditie ligt in Frankrijk, maar ook in België delen heel wat mensen op 1 mei meiklokjes uit.
Oorsprong
De Franse traditie om op 1 mei meiklokjes te schenken wordt toegeschreven aan koning Charles IX. Die kreeg op 1 mei 1561 een bundel meiklokjes om hem geluk en voorspoed te wensen. Charles IX zou zo ingenomen geweest zijn met het idee, dat hij er een gewoonte van maakte om alle dames aan zijn hof op 1 mei een boeket meiklokjes te geven.
Een andere traditie is die van het 'Bal des muguets', waarbij jongeren een dansfeest organiseerden waar de ouders niet naartoe mochten komen. De meisjes waren in het wit gekleed, de jongens droegen een meiklokje op hun kleren. Daarom wordt het meiklokje ook wel geassocieerd met romantische ontmoetingen.
Teelt
Vandaag worden meiklokjes ook vaak gelinkt aan de Dag van de Arbeid, die meer dan 120 jaar geleden voor het eerst gevierd werd in Europa. Maar in meiklokjes telen kruipt veel arbeid, omdat er vaak manueel werk aan te pas komt. Ook de timing is erg belangrijk, want de meiklokjes moeten rond 1 mei mooi volgroeid zijn. Niet te vroeg, maar ook niet te laat.
Giftig
Meiklokjes ruiken heerlijk, maar ze zijn volledig giftig. Je eet ze dus beter niet op. Let ook op voor je huisdieren!