Alles over de hortensia

Hortensia staat voor gratie, schoonheid en overvloed vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm. De bloem staat ook symbool voor dankbaarheid en oprechte gevoelens. De hortensia bestaat zowel als kamerplant en als tuinplant, en duikt ook als snijbloem op in boeketten. 

De hortensia als tuin- en terrasplant

De bekende roze, blauwe of witte bollen, pluimen en tuilen knallen de voortuintjes uit. Hortensia is een zeer gewilde tuin- en potplant, vooral vanwege haar enorm rijke bloei. Bovendien is hortensia een makkelijke plant die zorgt voor mooie kleuren in je tuin of op je terras.

Plaats

Zoek een plekje in de halfschaduw. Een plek in de zon kan ook, maar hou dan wel rekening met voldoende water geven in de zomermaanden. Witte Hortensia’s houden niet van de zon, de bloemen worden dan bruin.

Planten

  • Maak een gat dat twee tot drie keer groter is dan de potkluit. Strooi voldoende potgrond (in een pot) of bodemverbeteraar (in volle grond) in het plantgat. 
  • Haal de plant uit de oude pot. Als de kluit een beetje droog aanvoelt, zet hem even een paar minuten in een emmer met water, hij zuigt zich dan helemaal vol en krijgt een goede start 
  • Vul het plantgat met grond en druk deze stevig aan. Geef na het planten voldoende water. 

Snoeien

Maart is de beste maand om je tuinhortensia te snoeien. Hortensia’s zijn in twee groepen te verdelen, namelijk bloeiers op oude knoppen en bloeiers op nieuwe knoppen. Beiden hebben een verschillende manier van snoeien.

Bemesten

Een hortensia heeft, omdat hij zo veel bloeit, ook veel meststoffen nodig. U kunt daarvoor organische, universele meststoffen gebruiken. 

Water geven

Het belangrijkste aan de hortensia verzorging is misschien wel water geven. De Latijnse naam van de hortensia is Hydrangea, en dat woord komt van ‘hydro’, wat weer water betekent. Het beste is om de hortensia met regelmaat water te geven, dan blijft hij het mooiste en groeit hij het beste. Mocht je het een keer vergeten, dan kan het blad slap gaan hangen. In dat geval moet je de plant direct water geven, dan herstelt hij zich vrij snel. De bloemen kunnen hierdoor echter wel wat bruinverkleuring gaan vertonen.

De hortensia als kamerplant

De kamerhortensia heeft een positieve invloed op een gezond binnenklimaat. Door de sterk vochtregulerende werking draagt de hortensia bij aan een goede luchtvochtigheid in huis. Klachten als droge huid, hoofdpijn en droge ogen nemen af en je voelt je prettiger met deze kamerplant in het interieur.

Geniet langer van je kamerhortensia met deze tips:

  • Zet de hortensia op een lichte plek, op kamertemperatuur.
  • Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft. Een of twee keer per week een dompelbad doet erg goed.
  • Zet eventueel onder de bloempot een schotel waar het teveel aan gietwater in kan lopen. Gooi het overtollige gietwater na een half uur weg.
  • Als er teveel water in de overpot of schotel blijft staan, kunnen de wortels afsterven door gebrek aan zuurstof. De bloemen en bladeren gaan dan net als bij een te droge grond slap hangen.
  • Vergeten water te geven? Dompel de pot dan helemaal onder tot de kluit volgezogen is met water, even uitlaten lekken en daarna op een koele plek de plant laten herstellen, dit kan even duren.
  • Geef om de week kamerplantenvoeding, naar aanwijzingen op de verpakking.
  • Afhankelijk van het type kamerhortensia en de standplaats in huis staat de plant minimaal 3 weken prachtig in bloei.


Extra tip

Is de plant in huis uitgebloeid? Wanneer de kans op nachtvorst klein is kan de kamerplant naar buiten.

  • Knip dan de uitgebloeide bloemen 15 centimeter terug.
  • Zet de plant op een plek in niet al te droge tuingrond of plaats hem in een flinke pot op uw terras of balkon.

De hortensia als snijbloem

De stijlvolle hortensia is als snijbloem allang ontdekt als onderdeel van een mooi boeket. De bloem wordt veel gebruikt in de meeste prachtige bloemsierkunst. 

Geniet langer van je hortensia bloemen met deze tips

  1. Vul een schone vaas met water en snijbloemenvoedsel.
  2. Haal het onderste blad van de steel af.
  3. Snij 1 cm van de steel af en herhaal dit om de 2 of 3 dagen.
  4. Plaats ze niet in direct zonlicht of bij de verwarming

Bron: hydrangeaworld.com