Zaai- & knutselpret

Op zoek naar een leuke activiteit om met je (klein)kinderen te doen tijdens de vakantie? Samen gezellig knutselen en binnen ‘moestuinieren’ valt zeker in de smaak! 

Stap voor stap

1. Kom bij ons wat terracotta potjes met onderschaaltje en zaadjes halen. Voor snelle resultaten neem je best tuinkers, of andere microgroenten zoals radijskers, rucolakers of broccolikers.

2. Versier de potjes samen: schilder, versier met stift of beplak met stickers of servietten, laat je creativiteit de vrije loop!

3. Vul de potjes met aarde en daarboven een dikke laag watten, en zaai daarop de zaadjes: 

  • Maak de watten goed vochtig vooraleer je ze in het potje legt
  • Bestrooi de watten gelijkmatig met kiemzaden
  • Hou dagelijks vochtig met een plantenspuit

Tips voor een geslaagde oogst

  • Na één tot twee weken zijn de plantjes 5 tot 7 cm gegroeid en kan je ze oogsten. Knip met een schaartje de gewenste hoeveelheid af boven het watje.
  • De beste plaats voor je zaaipotje is op een lichte, warme plaats. Een kamertemperatuur van 18 tot 21°C is ideaal. Zorg voor hygiënische kweekomstandigheden.
  • Zaai niet te dicht zodat alle zaadjes genoeg plaats hebben om te groeien.

Wist je dat…

Microgroenten zijn groenten die je als kiemplantje (met de eerste 2 blaadjes) oogst. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen microgroenten en kiemgroenten. Bij kiemgroenten heb je geen groeimedium (enkel zaden en water) en ook geen licht nodig. 

We hebben momenteel bio zaden in ons assortiment: dat betekent dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest werden gebruikt bij de teelt ervan. 

Smullen maar!

Microgroenten bevatten veel vezels, voedingsstoffen en antioxidanten. Ze hebben meestal een uitgesproken, kruidige smaak. Je kan ze toevoegen aan je salade, in de soep, roerbakschotel, op je boterham, of gebruiken als topping op je gerecht. 

Bronnen: stadstuinieren.nl, knack.be, wikipedia.be