Verzorging van kerstbomen: veelgestelde vragen

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kerstboom zo gezond mogelijk blijft?

  • Zet je kerstboom niet naast de verwarming of vlakbij de open haard. Te veel warmte is dodelijk voor een kerstboom. Ook een plek in de tocht is geen goed idee. Plaats de boom op een lichte plaats maar vermijd direct zonlicht.
  • Heb je een kerstboom met wortels gekocht? Zet hem dan in een ruime pot en geef overvloedig water. Zorg ervoor dat de grond steeds een beetje vochtig is. Als de boom binnen staat, controleer je best om de drie dagen de vochtigheid van de aarde. Vergeet ook niet om een onderschaal te gebruiken of een waterdichte cachepot te gebruiken zodat het overtollige water niet op je vloer loopt.
  • Heb je een kerstboom zonder wortels gekocht? Ook die moet je water geven. Zet hem in een voetpot met waterreservoir. De voetpot kan je jaarlijks hergebruiken.

Waarom worden niet alle kerstbomen met wortels verkocht?

Hoe groter en voller de kerstboom, hoe groter de wortels. Zo heeft een Nordmann kerstboom van meer dan 2 meter hoogte een pinwortel van 1 à 1,50 meter. Die kunnen dus niet in een pot, daarom worden de wortels van deze bomen bij de kweker afgezaagd. De wortels zelf laten ze in de grond zitten, omdat deze het bodemleven bevorderen. Ernaast wordt een nieuwe boom geplant. 

Is een kerstboom met wortels beter dan een afgezaagde kerstboom? 

Ook zonder zijn wortels neemt de boom nog steeds water op. Als je voldoende water geeft, kan je je boom zonder kluit ook lang houden. Een kleine kerstboom met wortels kan je proberen planten in de tuin. Geef dan regelmatig water. 

Welke soorten kerstbomen verkopen jullie? 

Nordmann (Abies nordmanniana), Abies fraseri, Picea (glauca, omorika, pungens)...

Abies

De abies bestaan in zo’n 50 soorten en hebben zachte naalden. Een populaire soort is de Nordmann-spar die steeds vaker als kerstboom gebruikt wordt. De naalden van een Nordmann-spar vallen namelijk minder snel uit dan die van een “gewone” zilverspar (abies alba). Nordmann kerstbomen worden vaak gezaagd verkocht omdat ze een penwortel hebben die diep in de grond zit. Daarom hebben we niet veel Nordmann kerstbomen met kluit, met uitzondering van kleine, jonge en potgekweekte exemplaren. Je zet een afgezaagde boom best in een kerstboomstandaard of voetpot. Deze heeft een waterreservoir, zodat je de boom gemakkelijk water kan geven zonder dat je cadeautjes nat worden. 

Witte spar (Picea glauca)

De witte spar behoort tot de dennenfamilie en is een groenblijvende boom. De naalden zijn harder en donkergroen-blauwgroen van kleurmet een witte onderkant en tot 2 cm lang. 

Is een kunstkerstboom ecologischer dan een echte kerstboom?

Nee, een echte kerstboom is nog steeds milieuvriendelijker dan een kunstexemplaar. Het productieproces van een kunstkerstboom is namelijk milieuonvriendelijker, en de boom zelf breekt traag af. Een echte kerstboom daarentegen heeft tijdens zijn jarenlange groeiproces zuurstof afgegeven aan moeder natuur. Bovendien wordt er meestal een nieuwe boom in zijn plaats geplant.