Plantenterrarium: tips & tricks

zelfvoorzienend systeem

Een plantenterrarium is een gesloten ecosysteem. Dat betekent dat je het geen water moet geven. Water wordt opgeslagen in de grond, verdampt door de warmte, condenseert en slaat terug neer naar de bodem. Je hebt er met andere woorden dus weinig werk aan. Maar, let er wel op dat je je terrarium de juiste plek in huis geeft: 

 1. Zet het terrarium op een lichte plaats, maar niet in volle zon.

Als er te veel zon op het terrarium komt, wordt de temperatuur vanbinnen te warm en stoom je de planten dood. Ongeveer 1 meter van een raam is een perfect plekje. Bij een raam op het noorden mag het ecosysteem wel wat dichterbij staan. 

2. Zet het terrarium op een plaats waar de temperatuur tussen de 15 en 27 graden is.

Wanneer de plantjes te koud of te warm staan zullen deze dood gaan.

3. Draai het terrarium regelmatig.

De plantjes groeien het liefst richting het licht. Draai het ecosysteem dus regelmatig een slag zodat alle plantjes evenveel licht ontvangen. Daarnaast slaat de waterdamp neer op de koudste kant van de fles. Het draaien van de fles is dus belangrijk om voldoende water bij alle plantjes neer te laten vallen.

Het is de bedoeling dat je de kurk ten alle tijden op het terrarium laat zitten. Hieronder vind je een paar uitzonderingen wanneer de kurk eventueel wel even van de fles af mag.

EHBO voor Terrariums

1.Er zit heel veel condens in het terrarium

Dit kan komen door verschillende factoren. Het terrarium heeft 2 weken zonder kurk gestaan, omdat na het maken water heeft gekregen. Het terrarium heeft ongeveer 2 weken nodig om het water dat er teveel in zit te verdampen. Desondanks kan het zijn dat er nog steeds iets te veel water in zit, waardoor je de kurk (als deze nog niet zo lang dicht is) er even af kan halen zodat het terrarium even kan ademen. 

Het kan ook zijn dat het terrarium te licht staat. In dat geval zet je het terrarium best iets verder van het raam. Het condens komt dan doordat het terrarium te warm word en daardoor teveel condenseert.

2. Er gaat een plantje dood in het terrarium

Het kan gebeuren dat er een plantje is dat het niet redt. Dat kan omdat de plantjes tijdens het verwerken zonder dat het zichtbaar was al zwak waren. 

Dit laat je gewoon gebeuren. Je hoeft het plantje niet uit het terrarium te halen. Als er ruimte voor een nieuw plantjes is, dan kan dat zich vanzelf ontwikkelen door te ontkiemen uit zaadjes, sporen of een stukje wortel.

3. Er zitten zwarte vliegjes in het terrarium

Is je fles nog niet zo lang dicht, dan kun je hem even openzetten zodat de vliegjes naar buiten vliegen. Is je fles al een tijdje dicht, dan kun je kijken of ze vanzelf doodgaan in de fles. 

4. Er zitten witte wormpjes in het terrarium

Soms kunnen er larven of eitjes in de potgrond zitten, die onder de aangename omstandigheden in de fles uitkomen en zich ontwikkelen. Het geen kwaad. In de grond zitten wel meer organismen.

5. Er zit schimmel op een plantje

Dat kan gebeuren. Het is meestal geen reden tot paniek. Het zal vooral in het begin, als de fles aan het starten is, gebeuren. Maak de fles open en veeg de schimmel weg met een stokje met een stukje spons eraan. Als de schimmel na een tijdje terugkeert, kun je deze proberen weg te knippen met een terrarium schaar en haal je vervolgens het stukje met een lange pincet of terrarium tang uit het glas. 

Hier moet je wel mee oppassen, want als je dat doet kan vooral in de vochtige en warme omgeving zoals in het terrarium opnieuw schimmel ontstaan.

ruim assortiment plantenterrariums bij tuincenter lissens

Kom bij ons langs voor een mooi plantenterrarium of advies over het onderhoud ervan. 

Bronnen: thegreenbottlegarden.com, duijn-hove.nl