Maak je tuin klaar voor de winter

Om je tuin klaar te maken voor de winter, heb je minder werk dan je denkt: 

Een natuurlijke tuin is beter dan een ‘te propere’ tuin

Uitgebloeide planten kan je eigenlijk gewoon laten staan. Insecten zoeken namelijk de holle stengels op om in te overwinteren. Vogels eten van de zaadjes die op je uitgebloeide borderplanten komen. 

Ook gevallen herfstbladeren mag je gewoon laten liggen. Het voordeel van deze bladeren is dat ze ervoor zorgen dat water trager de grond in trekt. Ze zorgen voor een warm winterdekentje voor insecten, en verrijken de bodem. Tegen de zomermaanden zijn de bladeren verteerd tot humus die op zijn beurt het water dan weer langer vasthoudt in de bodem. 

Heb je toch te veel bladeren in de tuin of op je wandelpaden, en wil je een deel opruimen? Dan kan je ze composteren, of als mulch gebruiken in je moestuin.

Nog een leuke tip: egels zijn dol op bladerhopen en maken er graag hun winternest in. Als je een egelnestkastje in je tuin hebt, kan je het ook bedekken en vullen met bladeren.

Denk aan de vogels

Wanneer het kouder wordt, vinden vogels moeilijker zelf voedsel, en kan je dus starten met vetbollen, voederhuisjes en vogelzaad in je tuin te hangen. 

Verzorg je bloempotten

Vervang de zomerbloeiers in je potten door herfst- en winterbloeiers. Verwijder daarbij ook de schotels onder je bloempotten, zodat het koude natte water kan weglopen en niet kan bevriezen. 

Planten maar!

De herfst is het seizoen bij uitstek om bomen en struiken te planten. Ook voor je voorjaarsbloembollen is het nu het moment! 

bronnen: tuinrangers