Hoe verzorg je een Amaryllis?

Verzorging

De Amaryllis is een subtropische kamerplant. Ze houdt dus van warmte. Zet je Amaryllis op een zonnige plaats, zonder direct zonlicht. 1 keer per week water geven is voldoende. 

Bloei

Uit de knol komt een holle stengel, waaruit zich een gestileerde knop vormt die zich openvouwt tot een spectaculaire bloem met trompetvorm.

Na de bloei

Na de bloei knip je de stengel af, en zullen er groene bladeren uit de bol groeien. Deze zullen uiteindelijk afsterven. Dit is het moment om de Amaryllis op een koele en donkere plaats te zetten.

Zet de Amaryllis na 8 weken terug op een warme plaats. Dit zal de plant prikkelen om terug te beginnen bloeien. Je kan dan de dode stukken afpellen, en eventueel de plant in verse potgrond steken.

Oorsprong

Wat in de volksmond Amaryllis wordt genoemd, is in feite Hippeastrum, een lid van de Narcis familie. Ze wordt vooral verkocht in de maanden waar de R in voorkomt: september t.e.m. april.

Hippeastrum komt van oorsprong uit Zuid- en Midden Amerika en het Caribische Gebied en is een typische winterbloeier. Dit in tegenstelling tot de Zuid-Afrikaanse Amaryllis, die een zomerbloeier is.

In 1840 kwam Hippeastrum vanuit Chili naar Europa. Traditioneel werd de plant rond Kerstmis aangevoerd. De rode versie is dan ook een typisch kerstproduct.