Hoe verzorg ik een Calathea?

Met de Calathea haal je een opvallende en levendige kamerplant in huis. De Calathea wordt ook wel 'Levende Plant' genoemd, omdat hij bij gebrek aan licht zijn bladeren sluit om deze bij de eerste lichtstralen weer te openen. Voor gevorderden om te verzorgen, maar daar geeft de Calathea je wel veel schoonheid voor terug! 

Indrukwekkende bladtekeningen

Golvend, geribbeld, rond, ovaal… de bladeren van de Calathea spreken tot ieders verbeelding. Zodra de zon doorbreekt, spreiden de bladeren van deze kamerplant zich om het licht op te vangen. ‘s Avonds sluiten ze zich weer, met zacht geritsel. Er zit dus veel leven in de plant.

Plaats in huis

Zet de Calathea op een plaats met lichtinval, maar zonder direct zonlicht. De plant krijgt namelijk bruine randen van te veel zonlicht. De Calathea zet je best op een warme en vochtige plaats. Vermijd dus plekjes in huis waar het tocht.

Verzorging

Geef de Calathea 2 keer per week water en 1 keer per maand meststof (behalve tijdens de winter, want dan is de plant in rust). Zorg ervoor dat de grond steeds licht vochtig is, zonder dat er een laagje water in de pot staat. Dode bladeren mag je gerust afknippen.

Verpotten

Als je ziet dat de wortels uit de gaatjes onderaan je pot groeien, is het tijd om de Calathea te verpotten. Dit is ongeveer om de 2 of 3 jaar nodig. Lees hier meer over planten verpotten.

Ziektes

De Calathea is gevoelig voor de plantziekte ‘spint’. Je kan dit voorkomen door de bladeren af en toe met water te besproeien. Is het al te laat, dan lees je hier hoe je spintmijt kan genezen.

Bron: Groen van bij ons