Hoe bestrijd ik rouwvliegjes?

Zitten er vervelende kleine vliegjes rond je kamer- of serreplanten? Staat de plant er maar zwakjes bij? De kans is groot dat je te maken hebt met varenrouwmuggen.

Wat zijn varenrouwmuggen?

Varenrouwmuggen (Scaria) zijn kleine zwarte vliegjes die graag in de buurt van kamerplanten of serreplanten rondvliegen. Ze kunnen heel vervelend zijn in huis, maar ze steken niet en zijn onschuldig voor je planten. Het zijn de larven waar je voor moet opletten

Het vrouwtje van de varenrouwmug legt eitjes in een vochtige, humusrijke grond, zoals de potgrond van je kamer- of potplanten. De larven die daaruit voortkomen doen zich graag tegoed aan wortels en stengels, en kunnen dus heel wat schade aanrichten. Ze verstoren de voedingsopname van de plant, met een verzwakte groei tot gevolg. Uiteindelijk kan de plant zelfs verwelken en afsterven. De wonden vormen immers de ideale toegangspoort voor schadelijke schimmels zoals Pythium of Fusarium.

Wil je je planten dit vreselijke lot besparen? Dan is het handig om de levenscyclus van de varenrouwmug te kennen, om ze vervolgens effectief te bestrijden.

De levenscyclus van de varenrouwmug

De combinatie van vochtige (pot)grond en een warme omgeving van een woonkamer of serre is ideaal voor een razendsnelle ontwikkeling van varenrouwmuggen. Binnenshuis kan een plaag doorheen het hele jaar opduiken en lang aanhouden. Buitenshuis kan vooral in de nazomer (augustus/september), bij donker en regenachtig weer, de plaagdruk snel toenemen.

De ontwikkeling van eitje tot volwassen mug duurt slechts 3 tot 4 weken. De volwassen muggen leven niet langer dan een week en leggen in die tijd tot wel 200 eitjes die na 4 dagen uitkomen. De larven voeden zich gedurende 2 tot 3 weken met wortels en stengels van planten en verpoppen zich dan in de grond. 3 tot 4 dagen later komen de volwassen mugjes uit hun pop en begint de cyclus opnieuw.

Hoe bestrijd je de larven van de varenrouwmug?

Om de larven efficiënt te bestrijden kan je rekenen op de hulp van de natuur. Laat een legertje insectendodende aaltjes los op iedere aangetaste plant en laat ze hun werk doen. De aaltjes gaan actief op zoek naar de larven en treden ze binnen via natuurlijke openingen. Ze verdoven en doden hun gastheer van binnenuit en ruimen de larven meteen op door zich ermee te voeden.

in ons assortiment

zolang de voorraad strekt en afhankelijk van het seizoen

NEMA-T-BAG POT PLANT

Nema T-Bag Pot Plant bevat 8 handige, kleine zakjes voor een optimale, biologische bestrijding van de larven van rouwvliegjes. Ieder zakje is voldoende voor behandeling van een bloempot of plantenbak (tot maximum 20 L potgrond):

  • steek het zakje in de grond vlak bij de plant
  • geef de plant 5 dagen lang water (dus geen speciale sproeier nodig). De nematoden komen geleidelijk vrij in de bodem om de larven te bestrijden.
  • Het gaat om gevriesdroogde aaltjes dus deze zijn direct beschikbaar in ons Tuincentrum.

DCM Felti-Guard® - aaltjes tegen larven van de Varenrouwmug

  • Natuurlijke oplossing om larven van de varenrouwmug te bestrijden
  • Het zijn microscopische aaltjes (nematoden) die de larven infecteren en doden
  • Onschadelijk voor mensen, huisdieren en planten
  • Werkingsduur van 4-6 weken
  • Levend product – na ontvangst snel toepassen. Omdat het om een levend product gaat moet je dit product eerst bestellen in ons Tuincentrum en achteraf bij ons komen afhalen. 

bronnen: dcm, edialux