Een dakplataan is beter dan een parasol

Een dakboom is een boom waarvan de takken in de vorm van een dakje of parasol geleid en gesnoeid worden. De dakplataan is veruit de bekendste dakboom, en kan je een echte natuurlijke parasol of airco noemen. Onder zijn grote bladeren kan je genieten van aangename schaduw en waan je je in het zuiden. Bomen die in pot gekweekt werden kan je het hele jaar door planten, maar de beste periode is in het najaar.

De dakplataan groeit redelijk snel, en moet je daarom 1 keer per jaar snoeien. Jonge bomen hebben nog vormgeving nodig: je moet ze leiden met behulp van een houten structuur, anders gaan ze terug in hun natuurlijke vorm groeien.

waarom?

Een boom kan voor meer verkoeling zorgen dan een parasol, omdat zijn grote bladerdek niet alleen voor schaduw zorgt maar ook de omgevingstemperatuur verlaagt. Dat doet hij door het water dat hij opneemt ook weer door het blad te laten verdampen. Uit onderzoek blijkt dat het hierdoor onder een boom gemakkelijk 4 tot 10 graden koeler kan zijn!

tip!

Je kan ook voor een verplaatsbare parasolboom gaan. Dat doe je door een parasolboom in een bak of pot op wieltjes te planten. Zo kan je de boom, net als een echte parasol, verplaatsen in functie van de stand van de zon. Hiervoor kan je natuurlijk geen groeikrachtige bomen gebruiken.

Advies voor je tuin nodig?

Kom langs in onze winkel! Onze collega's van de buitenplantenafdeling helpen je graag verder.

bronnen: vrt, groen van bij ons