Cat-lovers met groene vingers: do's & don'ts

Ben je een plantenliefhebber maar ook een kattenbaasje? Dan is het toch even opletten geblazen welke planten je in huis haalt. Sommige planten en bloemen zijn onschadelijk maar vele planten kunnen giftig zijn voor je kat. Ontdek hieronder onze lijst van giftige planten voor katten én van niet-giftige planten.

Niet-giftige planten voor katten

  • calathea
  • bananenplant
  • pannenkoekenplant
  • terrarium: hier zitten de plantjes veilig achter glas en kurk
  • blauwvaren
  • krulvaren
  • graslelie
  • peperomia

Wil je je kat echt een plezier doen? Ga dan voor kattengras, ze zijn er helemaal dol op!

Welke planten zijn giftig voor katten?

Als je een kattenbaasje bent, weet je dat je trouwe viervoeter al eens graag aan een plant gaat ruiken. Katten zullen niet snel van een plant eten – ze zijn meestal erg kieskeurige eters – maar soms kan dit wel gebeuren, bijvoorbeeld als de verveling toeslaat. Kittens en katten die niet buiten komen lopen ook meer gevaar om aan planten te knabbelen. Er bestaan trucs om katten weg te houden van planten, maar neem liever het zekere voor het onzekere en haal geen giftige planten voor katten in huis.

Vooral lelies, aloë vera, dieffenbachia, chrysanten en de sansevieria moet je absoluut vermijden. Zo kan het gif van een lelie namelijk zorgen voor acute nierfalen van je huisgenootje en in dat geval ben je bijna altijd te laat om je kat nog te redden.

Andere planten zorgen voor darm- en maagklachten. Hier zijn de gevolgen dus iets minder ernstig. Toch moet je ook hier meteen de dierenarts bellen als je denkt dat je kat van een plant heeft gegeten. Zo kan je kat het snelst herstellen. Om dit alles te vermijden haal je dus best geen giftige planten voor katten in huis:

agave

crotonkansenboomoleander
allemandecyclaamkegelsleutelbloemoranjeboompje
alocasiadieffenbachiakerstroospalmlelie
aloë veraficuskerststerphilodendron
amaryllishederalathyrussansevieria
annemoonhortensialeliesierpeper
azaleahulstlelietje-van-dalensint jozefplant
bitterbladhyacinthlepelplantsneeuwklokje
caladiumirismaagdenpalmvingerplant
callakamerbremmaretakwasbloem
chrysantkamerpalmnarciszijdeplant

bron: groen van bij ons