Aloë vera

vetplant

De aloë vera behoort tot de vetplanten: dat wil zeggen dat hij grote hoeveelheden vocht kan opslaan. Deze planten zijn afkomstig uit gebieden waar het bijna nooit regent en hebben zich aangepast aan deze extreme droge weersomstandigheden. Ze slaan vocht op en verdampen bijna niets. Een super makkelijke plant qua onderhoud dus!

De plant is te herkennen aan de bladranden met kleine stekeltjes. De kleur varieert van grijs tot heldergroen.

Goed voor de mens, slecht voor katten

Aloë vera wordt wereldwijd gebruikt in de farmaceutische industrie voor zijn medicinale toepassingen. Er zijn vele producten op de markt voor uitwendig gebruik, maar wist je dat het gelachtige sap van het blad ook eetbaar is? Zelfs in tijden van hongersnood zou je de bladeren van je kamerplant kunnen koken en opeten. Maar opgelet: dit geldt niet voor je kat! De aloë vera is namelijk giftig voor katten.

De plant gebruiken bij eerste- en tweedegraads brandwonden

Het blad van de aloë vera bevat een gelachtige stof. Deze gel bevordert een snelle genezing van brandwonden. Aloë vera gel maken is heel simpel:

  • haal een groot blad van de plant af, snijd het doormidden en leg het op een stuk keukenpapier. Wacht een paar minuten tot de gelige aloïne (ook bekend als aloë-hars) uit het blad is gedruppeld. Snijd vervolgens nog een dun plakje van het blad af, om de laatste aloïne te verwijderen. 
  • Snijd nu een stuk van ongeveer 2 cm breed van het blad. Verwijder de stekelige oneffenheden aan de bladrand en snijd het stuk in de lengte doormidden. Daar is de gel! Schep de gel met een lepel uit het stuk blad en op de plekken waar je verbrand bent. Je voelt directe verkoeling en de vochtbalans van je huid wordt weer hersteld. Dat betekent dat je snel de zon weer in kan. En vergeet dan niet te smeren!

plaats in huis

De plant heeft voldoende zonlicht nodig dus je zet hem best in een ruimte waar veel zonlicht binnenkomt. Hij moet zeker één meter van het raam verwijderd staan. In de zomer kan je hem buiten op het terras zetten. 

De aloë vera heeft sterke bladeren die niet snel verkleuren. Als ze bruinig verkleuren komt dat door een te veel aan water. Wanneer ze gelig verkleuren is dit het gevolg van te veel direct zonlicht. In de eerste periode dat je de plant hebt zet je hem best in de halfschaduw om dit te voorkomen. 

Onderhoud

De aloë vera is makkelijk te onderhouden omdat hij zelden water nodig heeft en zowel in halfschaduw als zonlicht kan overleven. Je moet hem alleen water geven als de bodem al enkele dagen heel droog aanvoelt.

Verpotten doe je best om de twee jaar. Je neemt een grotere pot en voorziet de plant van verse grond. Gebruik hiervoor potgrond voor vetplanten of cactussen. De bladeren kunnen zichzelf ook genezen, dus als je de bladeren snoeit kunnen ze zich daarna weer herstellen. 

bronnen: groenvanbijons, mooiwatplantendoen