Onthard je tuin voor een beter milieu

Je tuin onttegelen is een goed idee, want met meer planten in de tuin maak je je tuin klimaatbestendig en biodivers. Onze zomers worden steeds warmer, en hoe meer tegels je hebt, hoe warmer het in je tuin zal zijn. Planten en bomen kunnen voor verkoeling zorgen, zowel in je tuin als in huis. En ook bij extreme regen zorgen bomen, planten en struiken ervoor dat het water beter in de grond kan trekken. Bovendien zullen de planten en bloemen insecten en vogels aantrekken, en zorg je zo voor meer biodiversiteit.

Maar hoe ga je te werk?

Ga met deze tips in zeven stappen naar een groene tuin! 

1. Ken je tuin (en jezelf)

Om je versteende tuin te veranderen in een groene tuin, zijn deze vragen belangrijk:

  • Ligt de tuin in de schaduw, volle zon of ergens tussenin?
  • Welke grondsoort ligt in je tuin? Doe de kneedproef!
  • Hoeveel tijd wil je steken in onderhoud?
  • Wat is je budget?

2. Maak een beplantingsplan

  • Bodembedekkers zijn ideaal voor een groene, onderhouds­vriendelijke tuin. 
  • Kies ook voor vaste planten in plaats van éénjarigen. Vaste planten komen namelijk ieder voorjaar weer op waardoor je niet telkens nieuwe planten hoeft te kopen. 
  • Heb aandacht voor de biodiversiteit in je tuin. Door in of rond de tuin bepaalde bloemen, planten, kruiden… te zaaien, kunnen nuttige insecten aangetrokken worden die schadelijke insecten opeten en voor bestuiving zorgen. Hoe meer variatie je steekt in hoogtes en bloeitijden, hoe meer insecten je naar je tuin kan trekken. 
NK Tegelwippen

3. Weg met tegels

Maak een border tussen het tuin-­ en terrasgedeelte, zodat de terrastegels die je houdt niet wegzakken. Die border kun je maken van de weggehaalde tegels, dat scheelt ook weer geld. De weggehaalde tegels kun je ook hergebruiken voor het maken van een bankje bijvoorbeeld.

4. Zorg voor een vruchtbare grond

Verwijder het bestratingszand dat onder de tegels ligt. Kom je daarna grond tekort? Breng dan een laag teelaarde of tuinaarde aan. Voeg compost of bladaarde toe en meng dit met de tuingrond. Dit organische materiaal is een uitstekende, langzaam werkende meststof. Het zorgt voor een betere waterhuishouding en de planten nemen beter voedingstoffen op.

5. Aanplanten

Planten maar! Dompel de planten eerst in een emmer water zodat de grond is volgezogen. Pak dan je beplantingsplan er bij. Zet alle planten met pot op de juiste plek volgens het beplantings­plan. Ben je tevreden? Graaf dan een gat, haal de plant uit de pot en zet de plant net zo diep in de grond als deze in de pot stond.

6. Water

Geef alle planten na het planten water. Maak wanneer je dit hebt gedaan de grond op alle plekken gelijk. 

Tip: zet een regenton aan de regenpijp van je (tuin)huis, dan moet je geen kraantjeswater verspillen bij het gieten van je planten.

7. Onderhoud

Een groene tuin is makkelijk in onderhoud, maar heeft wel wat liefde nodig. Geef daarom water in drogere periodes en verwijder onkruid zodra het verschijnt. Als je dat meteen goed bijhoudt, scheelt dat veel werk in de toekomst! Breng een laag compost of bladaarde aan in de herfst. En uitgebloeide bloemen knip je bij voorkeur in het voorjaar pas terug.

8. Denk ook nog aan

tip: kijk na of je in aanmerking komt voor subsidies

In sommige gemeenten krijg je subsidies wanneer je je voortuin onthard of een straatgeveltuin wil aanleggen. Check de website van je gemeente voor meer info. Bovendien loopt tot 31 oktober '23 het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen! Maak kans op een plantencheque t.w.v. €5,00

Bronnen: VK & NK Tegelwippen, Stichting Steenbreek